Чай є другим за вживаністю напоєм у світі, поступаючись лише воді. А чорний чай - один з найпопулярніших видів чаю.

Від Монголії до Лондона, Каїра та Мумбаї -  у всьому світі люди насолоджуються чашкою чаю, щоб розпочати день або насолодитися ним під час перерви. Існує багато регіонів виробництва чорного чаю, і кожен чай має різні характеристики та смак. 

Мені завжди подобається порівнювати чай і вино, оскільки існує багато типів, а також регіони, сорти тощо. Наприклад, червоне вино, як і чорний чай, має тисячі різновидів, і походження значною мірою визначає його відмінність від інших вин того ж типу.

 


 

Середовище вирощування

До прикладу візьмемо найпоширеніший чорний чай, або як його називають у Китаї - червоний чай. Різні чорні чаї можуть мати відмінності в ароматах, нотах, смаках, деякі з них легші, а інші більш міцні, деякі солодші, а інші гіркіші. Щоб розкрити смак чаю, спосіб заварювання відіграє велику роль. Але також і методи вирощування та обробки чаю, і вони відрізняються від регіону до регіону.

Чорний чай виготовляють із Camellia Sinensis  var. Sinensis (китайська чайна рослина) і Camellia Sinensis var. Assamica ( індійська чайна рослина) . Відмінності в смаку між ними не такі помітні, але головні відмінності полягають у формах і розмірах листя, а також у кліматі, в якому кожен з них процвітає. 

 

 

Китайський чай добре почувається в холодному помірному кліматі, тоді як ассамський любить тропічний і жаркий клімат. Висота над рівнем моря відіграє велику роль у смакових якостях чайних рослин. Чай любить велику висоту, тому що він піддається впливу більшої вологи, опадів, ґрунту з хорошими мінералами та дренажем, а також регулярного хмарного покриву, щоб захистити рослини від опіків сонця. 

Чим вище вирощується рослина, тим більшу складність зазвичай матиме отриманий чай. Але це не означає, що чай, вирощений на низькій висоті несмачний.

Іншим ключовим фактором якості та смаку чаю буде час збору листя. Чим раніше (весна), тим солодше, ніжніше і смачніше. Важливу також роль відіграє і те, з якої висоти на рослині зірвано листя. Застосований метод обробки також суттєво визначає смак чаю, але багато нюансів обробки залишаються таємницею.

 

 


Спосіб заварювання

Метод заварювання чаю може розкрити різні властивості чаю. Наприклад, якщо ви вирішите заварювати чай у західному стилі, а не в стилі Гун Фу, пропорція чаю та води буде різною для обох, і це призведе до виявлення різних характеристик одного чаю.

Терпкість

Важливим фактором, який може вплинути на смаковий профіль чаю, є температура води . Це ключ до контролю терпкості (вона відрізняється від гіркоти, оскільки терпкість – це відчуття, а не смак). Терпкість — це відчуття зморщування рота, яке виникає від певного чаю, фруктів і їжі. Це, безумовно, непогано, але контролювати це необхідно вміти.

Катехіни (антиоксиданти) є сполукою, що відповідає за терпкість чаю. Різні хімічні сполуки в екстракті чайного листя витягуються з різною швидкістю та різними температурами, тому катехіни екстрагуються повільно при низьких температурах і дуже швидко при температурах кипіння. Тому, щоб знизити терпкість чаю, слід знизити температуру води, в якій ви його заварюєте.

 


 

Особливості три класичних чорних чаїв, що є у нашій крамниці

1. Ассам

Регіон Ассам знаходиться на півночі Індії, і його чай насичений, насичений і має відомий солодовий і ароматний смак. Він не такий терпкий, як інші чорні чаї, тому дуже добре поєднується з молоком. Він сміливий і землистий, і тому це один із улюблених видів чорного чаю, який використовують як основу для чайних сумішей зі спеціями або ягодами.

Індійський Ассам у нашій крамниці 

 

2. Дарджилінг

Описувати смак Дарджилінгу без згадки про розташування регіону було б неправильно. Цей високогірний регіон, де виробляють вишукані чаї. Він має сувору погоду, сильні дощі, але також багато сонця. Рослини повинні адаптуватися до зростання в умовах інтенсивної погоди та висоти, що робить цей чай складним. Смак дарджилінгу змінюється залежно від сезону, коли його збирають. Перший збір Дарджілінгу відбувається із середини березня до початку весняного сезону дощів. Дарджилінг 1-го збору ніжний, легкий, квітковий, з відтінками стиглих або зелених фруктів і перною терпкістю. Дарджилінг 2-го збору збирають у червні. Результатом другого збору врожаю є чай із насиченим міцним і, дещо, винним смаком. Його часто називають мускатним, він іноді може мати деревні нотки та відтінки какао.

Індійський Darjiling у крамниці

 

3. Нувара Елія

Найвідоміший із районів вирощування чаю на Цейлоні (Шрі-Ланка). Рослини чаю повільно ростуть на висоті понад 1 км над рівнем моря і при низьких температурах. В результаті виходить дуже легкий, якісний чай з ніжним і елегантним ароматом і квітковими нотками. 

Цейлонський Nuwara Eliya у нашій крамниці